Blauwe Russen-enzo

copyright alle foto's: greta verduin                       katten-enzo


12 maart 2008: papa Vladimir maakt kennis met de kittens van hem en Floor!

Vandaag mocht papa Vladimir kennismaken met zijn kroost. Dat ging wonderbaarlijk ontspannen en op een natuurlijke manier, of-ie niet anders gewend was!  'Is dat onze papa Vladimir? Eens kijken of wij hem ook zo lief vinden en of-ie ons lief vindt', lijken de kittens te denken.  Het was heel ontroerend om dit mee te maken, z lief......

 

 

 

< klik op foto voor filmpje

(is te donker, tegenlicht, maar ja..)

 

 

 

 

Nou, dat lukte uitstekend, Vladimir vond het eerst wat vreemd maar de kittens gingen lekker tegen hem aan liggen en Vladimir begon ze zelfs te likken. Toch was er ntje die begon te blazen tegen Vladimir; maar even later kwam die er toch ook maar bij liggen! Hl eventjes....had een ander kitten het idee dat het mama Floor was....maar toen-ie de tepels zocht, was het uit met de pret; dus toen maar lekker slapen.....

 

 

                                                                    

                                                                                     

Mama Floor komt even kijken (foto rechts) hoe dat gaat met papa Vladimir als babysit......gaat prima, iedereen ligt heerlijk ontspannen!

 

 

Papa Vladimir heeft de kittens een lik-massage gegeven en dat vonden ze heerlijk.....

 

 

Voor het hele verslag en nog mr.... ga naar de nieuwste foto's van Floor en Vladimir

 


maart 2008

 


 

19-11- 2007: Vladimir heeft HCM-test ondergaan en is negatief getest

 

Vandaag ben ik met Vladimir naar Dierenkliniek Emmeloord geweest voor een HCM-test. Momenteel zijn er in Nederland zo'n 10 gespecialiseerde adressen/radiologen die deze test mogen uitvoeren. Er wordt onderzoek gedaan met een echografisch apparaat, de GE LOGIQ 5 Expert, uitgerust met een 3.0-9.0 Mhz phased array sector transducer met kleurendoppler

Even vertalen in gewoon Nederlands: 

de kat moet nuchter komen (al vanaf de avond ervr),  mag dan alleen water drinken.  Een sedatie (roesje) is vaak niet nodig maar als dat tch nodig blijkt, is het prettig dat de kat al nuchter verschijnt....Voor het PKD-onderzoek (nieren) moet de kat nuchter zijn omdat anders de volle darmen met voedsel en lucht het beeld kunnen verstoren. 

 Gelukkig was een roesje bij Vladimir niet nodig.....hij bleef de hele tijd rustig liggen....

 

De ontvangst in deze Dierenkliniek Emmeloord was heel relaxed, hoewel de dieren zelf natuurlijk allerlei andere dieren enzo ruiken....

 

Bij binnenkomst wordt een stukje van de vacht van de kat eerst geschoren, een klein stukje maar, om goed kontakt te krijgen met de echokop (transducer). Bij Blauwe Russen is dit scheren onvermijdelijk juist vanwege de dubbele vacht. Daarna wordt dat stukje huid ingesmeerd met een afwasbare gel tbv de echo

 

zie foto  met Natascha de Heer

 Naast een computerscherm (vrij vertaald) met een heel geavanceerd instrumentarium er omheen, staat een hoge tafel met een uitsparing erin. De dierenartsassistente houdt het kopje en de voorpoten vast, en de katteneigenaar, ik in dit geval, mag het achterlijfje ondersteunen.  

De dierenarts annex veterinair radiologe Natascha de Heer maakte met de echo  een soort doorsnede door de weefsels.  En mijn lieve Vladimir? Die bleef ongelooflijk ontspannen al die tijd liggen....en liet het gebeuren, meer dan een half uur lang! (de uitslag was negatief)

 

Om een goed drie-dimensionaal beeld te krijgen, wordt er daarom in meerdere richtingen gescand. De grootte, de vorm, de struktuur en de echorijkheid van de weefsels worden beoordeeld.

Bij de echografie van het hart worden er bovendien metingen verricht om de funktie van het hart in kaart te brengen. Ook wordt er met de doppler-techniek (kleurendoppler en spectraaldoppler) gekeken naar de stroomrichting en stroomsnelheid van bloed, waardoor bijv lekkages van klepsystemen in het hart vastgesteld kunnen worden. 

Een echo onderzoek is niet pijnlijk en kan dan ook meestal plaats vinden zonder voorafgaande sedatie. De geluidsgolven zijn niet gevaarlijk voor mens en dier. De eigenaar mag tijdens het onderzoek bij zijn of haar dier aanwezig blijven. Het echografisch onderzoek is een dynamisch onderzoek, waarbij er tijdens de beeldvorming van de organen, de structuren direct beoordeeld worden. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en daarna worden de bevindingen besproken.

Screening op afwijkingen
Ook met echografie kan screenend onderzoek bij fokdieren gedaan worden. Bekende onderzoeken zijn het PKD onderzoek en het HCM onderzoek bij katten. Als zij positief testen, worden zij uitgesloten van fokken.

 

Wat verdere informatie over HCM

Hypertrofische Cardio Mypathie, ook wel HCM genaamd, is een hartafwijking die aangetroffen wordt bij alle katten, ongeacht of deze nu wel of niet een stamboom hebben, dus zowel bij raskatten als huis-, tuin-, en keukenkatten. Cardio staat voor hart en myopathie voor spieraandoening.

Het hart is een pomp die de bloedcirculatie in het lichaam verzorgt. Net als bij mensen heeft het hart van een kat 4 kamers; de rechter boezem, de rechter kamer, de linkerboezem en de linkerkamer. De rechter boezem ontvangt bloed van diverse grote aderen en stuwt dit naar de rechterkamer. Door het samentrekken van de rechterkamer wordt het bloed naar de longslagader gepompt vanwaar het door beide longen stroomt. Hierbij wordt het bloed van zuurstof voorzien, vervolgt zijn weg naar de linkerboezem en van daar naar de linkerkamer waar het door samentrekking in de grote lichaamslagader of aorta wordt gepompt. Hiervandaan stroomt het bloed door de verschillende organen om zich via de holle aders weer te verzamelen in de rechterboezem. De hartkleppen zorgen er voor dat het bloed maar n kant uit kan en verhinderen dat het terugstroomt.

Bij HCM zijn de spieren van de wand van de linkerkamer in dikte toegenomen (hypertrofie). Dit veroorzaakt een toenemende verstijving in de linkerkamer waardoor die zich niet efficint kan vullen. Bovendien wordt de ruimte in de linkerkamer steeds kleiner, met als gevolg dat minder bloed rond gepompt wordt en de ruimte in de linkerboezem vergroot. Hierdoor ontstaat o.a. een vergrote kans op trombose. Door een drukstijging in de linker boezem neemt de druk in de longvaten toe, wat leidt tot vochtophoping in de longen en de borstkas. Tevens kan bij HCM een verdikking van de spieren -waarmee de hartkleppen bevestigd zijn- optreden en een abnormale beweging van de hartkleppen, ook wel SAM (Systolic Anterior Motion) genoemd, ontstaan.

Symptomen
Het is heel goed mogelijk dat een kat niet of nauwelijks symptomen vertoont. Het eerste symptoom kan een plotselinge dood zijn. Klassieke voorbeelden hiervan bij mensen zijn jonge sporters die tijdens de uitoefening van hun sport plotseling neervallen.
De volgende klachten zijn mogelijk: slechte eetlust, benauwdheid, versnelde ademhaling, verlamming van de achterpoten, hartruis.

Diagnose
Aangezien de symptomen heel subtiel kunnen zijn, is de enige betrouwbare methode voor het opsporen van HCM het maken van een echocardiogram, of bij overlijden een autopsie. Katten die aan HCM gestorven zijn hebben meestal een relatief groot hart met een vergrote linker boezem. De diagnose HCM wordt daarbij vastgesteld als andere mogelijkheden die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken (zoals verhoogde schildklierwerking) zijn uitgesloten. In het algemeen wordt HCM aangetroffen bij katten jonger dan 5 jaar (maar het kan ook op latere leeftijd voorkomen). Bij Maine Coons is deze afwijking wel aangetroffen bij kittens op de leeftijd van 6 maanden, maar gebruikelijk is rond de 2 jaar. Ook het geslacht kan een rol spelen. Bij katers wordt deze afwijking meestal op jongere leeftijd vastgesteld dan bij poezen. Daarnaast is opvallend dat bij katten, waarbij op zeer jonge leeftijd HCM wordt vastgesteld, er meestal sprake is van een agressievere vorm, waarbij de levensverwachting zeer kort is.

(info van Dierenkliniek Emmeloord) 


11 november2007: NEOCAT-show in Almere

Kattensocieteit Neocat had een extra Rasclubshow uitgeschreven voor alle kortharige raskatten, zoals Sfinxen, Bengalen, Britse Korthaar, Rexen, naaktkatten en Blauwe Russen (ook Nebelung)

Ik ben hierheen gegaan met GIC.Vladimir Levka Almere Blues omdat dit in Almere plaatsvond....dus een 'thuiswedstrijd' letterlijk! Het was vroeg, hoewel...vroeg? Pas tussen 08.00-09.00 uur was de veterinaire keuring in Sporthal Stedenwijk. Daarna de aangewezen kooien ingericht met gordijntjes (vanwege de andere katten), mandje, eten en drinken en....Vladimir kan nog even slapen (foto rechts)

 

 

Wat ze bij Neocat doen, is alle rassen gewoon door elkaar heen zetten in de aanwezige kooien, alleen de nummers in de catalogus zijn wel opeenvolgend qua ras. Leden van Neocat kunnen aangeven bij elkaar te willen staan tijdens de Show, hoeft niet speciaal met een kat van hetzelfde ras. Vond ik wel even wennen.....

Er waren zo'n 185 katten aanwezig en 6 keurmeesters., die bij de opening van de show werden voorgesteld door de organisatie.

 

Er stonden zoals gebruikelijk ook allerlei kraampjes en info-stands rond de katten, oa van de Neocat Rasclub voor Russen en Nebelungen een info-stand met allerlei materiaal dat te koop was, en een info-kraampje van Neocat. . In de kooi lag zakje voer van Royal Canin. Verder de gebruikelijke kattenkleding, speeltjes e.d. Het was een rustige (weinig katten) show met gezellige mensen, waaronder misschien n Belg (...?) 

Geniet van de foto's, de sfeer, de katten en de kraampjes er omheen......

 

 

Van SpecialCats kregen de exposanten gratis speciaal kattengrit voor het meegebrachte kattenbakje. Daar werd gedemonstreerd  met een kantelbare kattenbak waardoor  je niet meer hoeft te scheppen

 

 

 

 

 

 

 

De bekendmaking van de resultaten van de keuring gebeurt bij Neocat ook anders dan bij de FIFE, net als de overige specifieke keuringen. Het blijft een 'verrassing' zoals zij dat noemen......had ik beetje moeite mee......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat ik jammer vind is dat bij Neocat verkregen certificaten niet gelding zijn bij de FIFE (waaraan ik tot nu toe met Shows heb meegedaan). Neocat is een van oudste  'Onafhankelijke' Kattenverenigingen in Nederland en die volgen een eigen beleid, met eigen certificaten; maar deze onafhankelijke clubs erkennen weer wl de FIFE-certificaten van Felikat en Mundikat voor hun igen kampioenstitels. Omgekeerd dus niet. 

Vladimir heeft uitsluitend bij FIFE-Shows in binnen- en buitenland zijn titels behaald, dus bij deze Show heeft zijn behaalde 'punt' geen waarde....helaas.

 

Even aandacht voor Vladimir op de Show.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GIC.Vladimir heeft hier wel zijn 'punt' behaald (ik had hem ingeschreven voor de Europese kampioenstitel) en kreeg een mooie paarse cocarde en een prachtig rapport met als extra vermelding "mooie lieve kater".. Kijk! Dr doe ik het voor!!

 

---------------------------------------------------

Voor liefhebbers van deze Rassenclubshow met 7 Blauwe Russen, 1 witte Rus en 5 Nebelungen ('langharige Rus', niet erkend ras door de FIFE)  nog wat uitslagen: 

Open klasse KATERS (volwassen Rus): GR.INT.CH. Vladimir Levka Almere Blues:  CACE  

Kastratenklasse PR. Zaniematsu Srezno Iwan : CAPIB - BIV   Open klasse POEZEN: Olesya Sverkajoesjtsaja Zvesda CAC - BIS; KITTENS: Bizette Bodhisatva de Polmora U2  NB  Bizette vierde 11-11 haar eerste verjaardag mocht op het podium komen voor een foto en gouden tas; Katers 6 tot 10 maanden: Zvizda's Grisha Trofimoff  U1 (later teruggetrokken hij had het niet naar zijn zin); Poezen 6 tot 10 maanden: Snezhana Purga U1; Katers 3 tot 6 maanden: Alessi Della Belazza Micho: U1- BIV - BIS

RUSSISCH WIT-Kastratenklasse poezen: Bjella Gula d'Affranchi CAP; De Nebelungen hebben het op de show uitstekend gedaan en hadden  publiek
genoeg want ze waren deze keer goed vertegenwoordigd! Open klasse katers: Ozar Azadeh CAC - BIV - BIS - BOB;  Kittens: poezen 6 tot 10 maanden: Palaya

En nu weer lekker slapen....

 


zaterdag 27 oktober 2007: ABY2000  KATTENDAG 2007 in De Hilt te Eemnes

Aby2000 heeft weer een heel interessante dag georganiseerd van 10.00-17.00 uur. Hier de opening door Patricia Seders (foto rechts), die fungeerde als Paneldiscussieleider van deze dag.

 

 

's Ochtends 3 verschillende lezingen over voeding:  over barfen, door Edith Kuiper (paraveterinair bij Any Animal in Heiloo) op onderstaande fotoos.

Zij begon met een test met drie glaasjes, elk gevuld met een ander soort voer: 1) geextrudeerde brokken, 2) geperste brokken en 3)rauw vlees. Nummer 1 blijft drijven, nummer 2 zakt 'n beetje, nummer 3 zakt naar beneden. (zie onderstaande foto na een uur staan)

Zij legt uit dat geextrudeerde brokken worden verhit + geperst tot 120 gr/ snel afgekoeld en weinig vocht bevat; maar is een vernietigende temperatuur n veel zetmeel. Geperste brokken hebben minder verlies van kwaliteit, weinig tot geen vocht want onder de 70 gr.verhit. (is er nog niet voor katten, is men mee bezig). Vers voer: minder kans op blaasgruis (alleen de bacteriele vorm blijft bestaan). Opmerkelijk: momenteel heeft zo'n 80% van de asielkatten blaasgruis! Aanbevolen wordt volledig rauw vlees tegen blaasgruis, zelfs als kat het al heeft!

 

                                                               de glaasjes na n uur: no.3, no.2, no.1

 

Verder vindt zij dat een kat, zelfs al is het een gesocialiseerd huisdier, toch een kleine leeuw of tijger is met andere woorden: een carnivoor! (zie plaatje) Zij laat ook verschillen zien tussen herbavoren (koeien, schapen, enzo) en omnivoren (oa de mens en varkens enz.)

Katten moeten volgens haar dan ook botten naar binnen krijgen (calcium) en rauwe voeding (niet verhit!)

Er moet gesjord en getrokken kunnen worden. Dus eendagskuikens zijn prima of een kippenvleugel....Carnibest is prima maar is toch ook zacht voer. 

 

 

Heel leuk was het om zoveel Blauwe Russenfokkers tegen te komen. Het was gezellig en leerzaam.

 

 

 

Daarna lezing no.2 over Kompleet Vers Voer (oa diepvries) 

 

door Roos Burggraaff (Via Natura Natuurvoeders) >

Soms  met toevoegingen van graan, groenten, vitamines, rijst. Gemalen rauwe botten zitten erin verwerkt! Dierproefvrij, 50-70% vocht...maar dat is gn water, zeg maar bouillonachtig.  Helpt allergieen te voorkomen, katten worden gespierder, slanker, helpt ook tegen tandsteen. 

 

Fabrikanten zijn niet exact in hun vermelding wt er precies voor dierlijke onderdelen inzitten, de verhouding spier- en orgaanvlees. en wr het van afkomstig is. Daar is moeilijk achter te komen omdat de fabrikanten natuurlijk bang zijn voor de concurrentie).KVV laat weten: Carnibest is bijv. getest + van Nederlands (= gekontroleerd) vlees.

 

Van Carnibest konden we allemaal een tegoedbon bij de stand ophalen voor een gratis 250grams-verpakking tzt.

 

Daarna lezing no. 3 door Manon de Kort ( fotoos onder, van Prins Petfoods) over brokkenvoeding (hoewel...zij toch het versvoer erbij ging promoten!) Een gestroomlijnd verhaal met uitgedeelde sheets, over de Prins-brokken en  nu dus ook het versvoer, dat al zo'n 4 a 5 jaar op de markt is,  ook voor katten (fokker Linda Beumer was een van de eerste gebruikers maar koos voor haar Cattery Zaniematsu toch voor een kombinatie van Barf, Bandit en Carnibest). Prins Petfoods adviseert om alles goed te lezen wat er op de pakken staat aan inhoudelijke informatie. Voeding en gedrag hebben vaak met elkaar te maken.  Bijvoorbeeld  blaasgruis of onbalans door verkeerde voedingsmethode, en andere voedingsproblemen. Prins Petfoods heeft een afd.Care Team, waar iedereen terecht kan voor een advies op maat. 'Fokkers, dierenartsen, consumenten of dierenspeciaalzaken: iedereen  kan aankloppen', aldus Manon de Kort. Zij organiseren ook lezingen en informatiedagen, zijn aanwezig op shows, enz.  Over het voederen adviseert zij: 'kleine porties, 3x per dag, in het wild zou een tijger ook af en toe iets willen eten. Maar iedere dag een ander soort brokjes kan probleem veroorzaken....door de andere samenstelling van het voer!' (waarvan akte!

Verder over stressgevoeligheid, akuut of chronisch, de communicatie van katten en Prins VitalCare Cat Resist, een kompleet versvries- brok, waar sommige katten helaas niet goed op reageren....Zalmolie dat een bron is van Omega3 vetzuren: heeft effekt op de vacht en konditie van de kat. Tenslotte Prins VitalCare Indoor omdat er in Nederland tegenwoordig heel veel 'binnenkatten' zijn.

Van Prins Petfoods kregen we een pakket met 1 blikje voer en 6 informatiefolders plus een kattentunnel: leuk! (foto: Manon de Kort)

 

 

 

Na de lunchpauze begon de Paneldiscussie met als thema "Verantwoord fokken".

 

 

De paneldiscussie was olv Patricia Seders (ABY2000) en het panel bestond, behalve uit bovengenoemde personen, ook uit: Lesley Wal, keurmeester, Suzan Meijer (Somali-fokker, Cattery Silfescian), Helga Bruggink (silver Somali/vh Blauwe Russen, Cattery Doekosjka) en Dinand Favier, dierenarts.

 

 

De onderwerpen van de discussie waren: 

1) "Effekten en uitsluiten van dieren op de genenpool" door ir. Ed Gubbels  (Gencouns) De onderwerpen waren niet ras-gerelateerd.

 

Ed Gubbels vertelde bevlogen over dit onderwerp, over de voorgeschiedenis van de fokkers, over 'inteelt', Naarmate we steeds mobieler werden, mr fokkers naar dezelfde Cattery, dus steeds grotere 'inteelt'lijn en homozygotie (dat ontstaat door inteelt). Eenzelfde afstamming in het verleden....30% erfelijke aanleg,  dier homozygoot. Direkt merkbaar effekt: erfelijke afwijkingen.  Met niet zo'n grote genenpool -in bepaalde rassen- treffen na 4 generaties de gemeenschappelijke voorouders elkaar. 'De prijs' wordt dus betaald door de veel latere generaties! Merkbaar op langere termijn: verhoogde ziektegevoeligheid; verkorte levensduur; toenemende angst + nervositeit; afnemende vruchtbaarheid. 'Outcross', beetje mishandelde term maar zoveel mogelijk onverwant fokken! 

Het is tegenwoordig zo, dat als er erfelijke afwijkingen worden gekonstateerd - en een fokker meldt dat -  hij dan vaak wordt nagewezen....Terwijl lk levend wezen erfelijke afwijkingen kan hebben!

 

Gelden er voor fokkers andere selektie-criteria? We moeten met z'n allen werken aan fatsoen in de fokkerij!

 

Ed Gubbels komt met rekensommetjs over de inteelttoename per generatie (maximaal 1%, sommige 0,5 %) Eigenlijk zou je 26 onverwante  mannelijke en 23 idem vrouwelijke dieren per generatie mogen inzetten, anders wordt effektieve aantal kleiner!  De 'inteelt'-populatie stabiel houden, kompenseren. De genenpool aanvullen als dat noodzakelijk is voor de gezonde instandhouding van het ras: 'nieuwe' (andere lijnen) katten uit het buitenland of elders vandaan halen. Externe selektie = behoud! Belangrijk zijn: de erfelijke componenten, de maternale compone nten (hoe gaat de moeder met haar kittens om), socialisatie, training, menselijke invloed...  dit alles wordt doorgegeven aan de volgende generaties! De kaste van keurmeesters moet veranderen! En fokkers lopen vaak 'achter de keurmeesters aan',  gaan fokken 'wat de keurmeesters waarderen'....Wat zijn de normen: agressief en bang of:  mooi en gezond? Genetisch is belangrijker dan schoonheid. Zo breed mogelijk fokken en een fokker dient een grote verantwoordelijkheid te hebben voor de eigen kater. 

 

 2) "(Juridische) verantwoordelijkheid/aansprakelijkheid van fokkers". door Paul te Bokkel en Natasja Hannink (Cattery A Nice Moon);

 

Paul te Bokkel gaat in op de wenselijkheid of  niet van kontrakten, de rechtsgeldigheid, de fokbeperkingen.

Met de dreiging van HCM  (als eerste gekonstateerd bij de Maine Coon) vindt hij dat de koper mag vragen naar een negatieve test.  Blijkt een kat HCM te hebben dan geldt een fokverbod; als er inmiddels kittens zijn geboren: hetzelfde.

Hoewel een HCM-test een momentopname is,  vindt te Bokkel het goed om te testen op vrkomende afwijkingen.

Dat brengt de vraag naar voren: moeten fokkers verplicht worden om deze test te laten doen? Of uitsluitend de fokkers van de 'risico-rassen' (waar HCM al was gekonstateerd)

En vervolgens: is het een aanvaardbaar risico voor de fokker....als-ie dat niet doet? Wellicht in afstemming met de koper? Het kitten of de kat ondervoorwaarden verkopen? Een HCM-test zou jaarlijks herhaald moeten worden want naarmate een kat ouder wordt, is het met meer zekerheid vast te stellen f hij/zij de ziekte heeft. (bij een PKD/ HD-test bijvoorbeeld is de uitslag duidelijk: de kat heeft het wl of niet)

Een heftige discussie waar we niet uit zijn gekomen.....dit onderwerp is ook pas sinds kort aktueel. Er ligt een taak voor de Rasverenigingen om aandacht te gaan besteden aan de entingen en tests. Misschien een ADVIES naar de leden?

 

3)  "Ontwikkeling van een keurmerk voor Catteries" , door Marcellina Stolting en Helene Duncan (Feline Welfare Foundation). 

 

Marcellina Stolting en haar kollega Helene Duncan hebben nog niet zo lang geleden deze stichting Feline Welfare Foundation opgericht. Is inmiddels een internationale organisatie. Het Bestuur is nu bekend, uit verschillende landen. 

Waarom deze stichting? Omdat het welzijn van alle katten voorop moet staan, k van de asielkatten! 'Welzijn' is een breed begrip......en deze organisatie wil graag kontakt en samenwerking met fokkers. 

Hoe beheer je een populatie en hoe hou je die gezond? 

De stichting gaat ook veel doen aan voorlichting en aan onderwerpen waaraan -nog-  geen aandacht is besteed, zoasl bijv. het vroeg castreren. 

Fokkers moeten vl meer kennis krijgen, over de genetica en het kattengedrag. Zoals bekend is Marcellina Stolting attengedragstherapeute en heeft een eigen Kattengedragsadviesburo

Er zou volgens haar een Fokkers-keurmerk ontwikkeld moeten worden, voor mr 'Welzijn'.  Er volgt hierover een hevige discussie.....want: wie bepaalt het 'welzijn' en in welke mate om in aanmerking te komen voor zo'n fokkers-keurmerk? NB is heel wat anders dan het (reeds bestaande) Cattery-keurmerk dat te maken heeft met de behuizing en alles wat daarmee te maken heeft.  Op deze middag zegt Marcellina dat hier wat visjes worden uitgegooid om te horen wat de aanwezigen, meestal fokkers, hiervan vinden. Het betreft nu nog een Plan, niet alles staat op papier, wordt aan gewerkt. Tenslotte wordt de stelling geponeerd: "Een verantwoordelijk fokker zet altijd het welzijn van de katten voorop!"

Afsluiting door ABY2000 met bedankje voor de panelleden  voor een bijzonder interessante dag.

 

 

 


 

zondag 21 oktober 2007: MUNDIKAT-SHOW in GORREDIJK (Friesland)

 

Vandaag zijn Linda Beumer en ik (Greta Verduin) eens een keer gewoon gaan kijken, dus zonder zelf met mijn kater te showen!

Helemaal 'gewoon' was het ook weer niet want de zoon van mijn lieve dekkater GIC.Vladimir Levka Almere Blues (foto boven) en mama CH. Zaniematsu Jerosja Jitka (foto onder; van Maggie Peters, van Dewi-Jitka Cattery) zou voor het eerst meedoen aan een show. Voor Linda Beumer is dit kitten ook beetje familie: een zoon van haar fokje Jitka (van Cattery Zaniematsu)

 

 

Stijn van 11 maanden (die geboren werd als Bagdan Wojtek van Cattery Dewi-Jitka) Zijn naam betekent: 'strijder en kado van God' maar hij wordt Stijn genoemd. Voor alle info klik HIER

 Hij haalde op deze eerste show zijn eerste CAC-punt.  Het nieuwe 'personeel' Helen was apetrots op Stijn, net als wij alledrie!

 

 

Hieronder gewoon wat sfeerfotoos van deze dag, waar 7 Blauwe Russen aanwezig waren, allemaal uit Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hier de winnaar van de Britse korthaar (van Marianne)


 ga naar Cattery Almere Blues voor eerdere Shows van GIC.Vladimir Levka  en Shows van anderen!